Vetetortillas på Överbliven Surdeg

 
 

I sommar startade jag projektet starta-upp-en-ny-surdeg då min gamla surdeg hade surnat så att säga. Efter otaliga matningar för att få den nya surisen att komma igång hade jag mängder av överbliven inaktiv surdeg i kylen. Tidigare har jag blandat ner överbliven surdeg i pannkakssmet och liknande (vilket blir riktigt gott) men nu hade jag så mycket över att det hade bilvit pannkakor till middag hela veckan. Vad kan man mer använda surdegsslask till tänkte jag? Efter lite research bestämde jag mig för att testa att göra vetetortillas och redan på första försöket insåg jag att jag aldrig kommer nöja mig med vanliga köpetortillas igen. Satan-i-gatan vad goda de blev! I och med att glutenet i surdegsslasken är nedbrutet (eller det är det jag tänker att det blir när surdegen får stå till sig länge i kylen) så blev degen som lera, lätt att kavla ut tunn och den tydliga surdegssmaken gör sig så bra i ett annars så smaklöst tortillabröd.

Numera sparar jag alltid det jag får över när jag matar min surdeg, det vill säga om jag matar den för att hålla den vid liv men inte tänker baka med den, i en separat burk i kylen. När jag har fått ihop ett par laddningar så gör jag nästan alltid dubbel sats tortillas och fryser in direkt. På så vis har jag alltid ett gäng redo när det är tacofredag, eller -lördag eller -måndag.

Förresten, nästa gång ni gör tacos testa att steka kikärtor med tacokrydda istället. Det är min nya favorit och så smidigt då vi nästan alltid har ett paket med kikärtor hemma i skafferiet.

 
 
 
 

ingredienser (8 mellanstora bröd)

100 g vatten

100 g överbliven inaktiv surdeg

200 g vetemjöl

20 g olivolja

7 g salt

gör såhär

Lös upp den inaktiva surdegen med vattnet, blanda i olivolja och salt. Tillsätt mjölet och blanda för hand eller med degkrok tills degen gått ihop, den blir ganska klibbig. Låt vila ca 15 minuter. Dela degen i 8 lika stora dela och forma dem till bollar. Sätt på en stekpanna på ganska hög värme men inte max. Förbered en fuktig ren kökshandduk att lägga de färdiga bröden i. Mjöla arbetsytan rikligt och placera en degboll i mitten. Tryck ut bollen något till en rund cirkel. Kavla sedan ut den till ett runt bröd ca 18 cm i diameter. Det är lättast om man roterar degen ett kvarts varv mellan varje kavling så att den inte fastnar på köksbänken. Stek brödet någon minut eller två på varje sida. Du har rätt temperatur i pannan om brödet börjar bubbla sig lite. Undvik även att få med för mycket mjöl i pannan, det bränner lätt. Man kan även behöva skrapa stekpannan emellanåt för att få bort lite bränt mjöl. Lägg de färdiga bröden under den fuktiga handduken tills servering. Bröden går utmärkt att frysa, vilket jag gör nästan jämt.