Glutenfri Tårta med Rabarbersylt och Flädermousse

 
 

Hemgjord flädersaft och rabarber från svärföräldrarnas rabatt, så oerhört sommarromantiskt. Att sedan kombinera dessa i tårtform blev en riktig smakexplosion. Tårtan tänkte jag servera på midsommar och eftersom det även ska bjudas på traditionsenliga jordgubbar och grädde ville jag ha andra smaker i tårtan.

Vid första anblick kanske det ser ut som en helt vanlig gräddtårta men istället för grädde är det flädermousse. Tårtan fylls sedan med hemgjord rabarbersylt och bottnarna gjorde jag glutenfria då en i midsommargänget har celiaki. Har man inte det att ta hänsyn till så kan man göra bottnarna med vanligt mjöl. Tårtan har jag klätt runtom med band av inkokt rabarber.

Vid recept med många moment rekomenderar jag att du läser igenom receptet ordentligt innan du börjar och planerar arbetsgången. Denna tårtan gjorde jag på två dagar. Dag ett gjorde jag den inkokta rabarbern, flädermoussen och tårtbottnarna. Dag två kokade jag rabarbersylt och monterade tårtan. Du kommer att behöva en springform på ca 18 cm i diameter samt en ställbar tårtring (alternativt en större springform) samt tårtplast och spritspåsar. Tårtplasten kan bytas ut mot remsor av bakplåtspapper.

 
 
 
 

ingredienser (ca 10 bitar)

Inkokt rabarber

ca 200 g rabarberstjälkar

180 g (2 dl) strösocker

200 g (2 dl) vatten

en näve frysta hallon

flädermousse

3 st gelatinblad

300 g (3 dl) flädersaft (outspädd)

250 g mascarpone

300 g (3 dl) vispgrädde

glutenfri tårtbotten

3 st ägg

110 g (1 1/4 dl) strösocker

90 g (1 1/2 dl) fint glutenfritt mjöl

1 1/2 tsk bakpulver

rabarbersylt

300 g rabarber

75 g (knappt 1 dl) strösocker

75 g (knappt 1 dl) syltsocker

citronsaft

Övrigt

Jordgubbar eller annat till dekoration

gör såhär

inkokt rabarber

Hyvla rabarbern på en mandolin eller med en osthyvel. Dela de hyvlade banden så att de blir ungefär så höga som tårtan blir, ca 8 cm (beror lite på hur stora form man använder såklart). Gör tillräckligt många band så att de räcker till hela tårtans omkrets plus lite extra till dekoration. Lägg alla band i en form med hög kant. Koka upp vatten, socker och hallonen (hallonen ger lite extra färg så har du inte det så är det lugnt) tills allt sockret löst sig. Häll den varma sockerlagen över rabarberbanden. Plasta formen och låt stå i kylen över natten.

flädermousse

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Rör ut mascarponen med ca 1/2 dl av grädden så att den blir mjuk. Blanda flädersaft och resten av grädden i en kastrull, koka upp. Lägg ner gelatinbladen i den varma vätskan och rör så att de smälter. Häll sedan vätskan i mascarponeblandningen och blanda tills du har en homogen smet (kör gärna några sekunder med en stavmixer). Plasta moussen mot ytan och ställ in i kylen att stelna över natten. Man kan förenkla moussen genom att skippa mascarponen och tillsätta samma mängd vispgrädde om man vill.

Glutenfria tårtbottnar

Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Förbered en springform på ca 18 cm i diameter. Klä botten och sidorna med bakplåtspapper. Smöra formen innan så klistrar bakplåtspappret fast sig. Vispa ägg och socker fluffigt i ca 5 minuter tills riktigt fluffigt. Blanda mjölet med bakpulvret. Sikta ner mjölblandningen i äggfluffet och vänd försiktigt runt med en slickepott till en homogen smet. Häll smeten i springformen och grädda i ugnen ca 30 minuter, testa med en sticka för att se om den är klar. Låt kakan svalna innnan du tar bort formen och bakplåtspappret. Gör du bottnarna i förväg så plasta in dem ordentligt så blir de inte torra. Man kan självklart göra bottnarna med vanligt mjöl om man vill.

rabarbersylt

Dela rabarern i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med syltsockret och strösockret. Koka upp och låt puttra tills allt sockret löst sig och sylten ser lite simmig ut och rabarbern mjuknat. Låt svalna något och smaka eventuellt av med lite citronsaft. Förvara i kyl tills tårtan ska monteras.

Montering

När du har alla delar förberedda så kan du börja montera tårtan. Dela tårtbotten i tre delar. Klä en tårtring med tårtplast (eller använd en större springform med en remsa av bakplåtspapper istället). Ställ tårtringen i mitten på ett fat (för enkelhetens skull det du tänker servera tårtan på). Tårtringen ska vara ca 2-3 cm större än bottnarna.

Häll av sockerlagen från den inkokta rabarbern men spara den! Ta ett rabarberband i taget och klä hela insidan av tårtringen med rabarberbanden (ja det är lite pilligt).

Vispa upp flädermoussen med en elvisp tills den blir fluffig. Fyll moussen i en spritspåse.

Placera en tårtbotten i botten, det ska nu vara ett ca 1 cm stort mellanrum mellan bottnen och tårtringen. Pensla tårtbottnen med rabarbersockerlag och bre ut hälften av rabarbersylten över den. Spritsa flädermousse runt om i mellanrummet. Lägg på ytterligare en botten och pensla med sockerlag. Bre på resten av rabarbersylten. Spritsa runtom med flädermousse så att mellanrummet fylls. Lägg på sista bottnen och fyll mellanrummet samt ovansidan med flädermousse. Jämna till ytan med en palettkniv eller slickepott. Ställ in tårta att stelna några timmar i kylen.

Innan servering dekorera med inkokt rabarber och exempelvis färska jordgubbar. Lossa försiktigt tårtringen och ta bort plasten runtom.

Tårtan står sig fint i kylen ett par dagar, absolut godast är den som vanligt andra dagen. Om du ska frakta tårtan någonstans så behåll tårtringen eller formen runt tårtan tills dess att du är framme.