Kalljästa Kanelbullar med Nötter och Frön

Kanelbullar web-1.jpg
 
 

Då var dagen D här, eller kanske mer passande dagen K – Kanelbullens Dag! Jag tänker inte göra nån fräsig tolkning på kanelbulle, bara mitt hederliga go-to recept på mina allra godaste bullar.

Bullar kan ju vara bland det bästa som finns, också en perfekt sak att bunkra upp med i frysen, man vet ju aldrig när fikasuget smyger sig på. Dock brukar mina bullar i frysen försvinna förvånande fort, med jag skyller på den där andra personen här i hemmet.

Enligt mig ska bullar vara saftiga på insidan men ändå ha en god skorpa på utsidan. Det får inte vara snålt med kardemumma (måste vara mortlad och inte malen) eller snålt med kanel i fyllningen. Men jag vill gärna ha lite fylligare smak i fyllningen, därför slänger jag i lite frön och nötter, det kan väl inte bli fel tänker jag. Sedan är jag ingen pärlsockers-person, men det är upp till var och en. Jag penslar hellre bullarna med sockerlag när de kommer ut ur ugnen och strösslar på lite råsocker för lite knaster.

Dessa bullar gör jag med en kalljäst deg, förutom att jag tycker att det blir bättre bullar då så kan det vara ganska gött att dela upp arbetet på två dagar, perfekt helgsyssla. Jag brukar sätta degen på kvällen så får den jäsa i kylen över natten, på morgonen är det bara att fixa fyllningen, göra bullar, jäsa och grädda.

 
 
Kanelbullar web-2.jpg
 
 

ingredienser (ca 30 st)

vetedeg

10 g mortlad kardemumma (1 msk)

250 g mjölk

250 g vatten

25 g färsk jäst

150 g rumsvarmt smör

130 g strösocker

6 g salt (1 tsk)

840 g vetemjöl special (14 dl)

fyllning

200 g smör

175 g råsocker

100 g blandade rostade nötter och frön

(jag körde mandel, solrosfrö och pumpakärnor)

1 krm salt

30 g kanel

1 msk mjöl

sockerlag

90 g socker (1 dl)

1 dl vatten

1 tsk vaniljsocker

övrigt

Råsocker till dekoration

gör såhär

vetedeg

Hyvla smöret och låt det bli rumsvarmt. Mortla kardemumman. Blanda mjölk, vatten, jäst, socker och salt i en bunke till en degblandare. Tillsätt ungefär 3/4 av allt mjöl och blanda med degkroken i degblandaren. Tillsätt därefter smöret, en liten klick åt gången medans degblandaren blandar. Ha sedan i resten av mjölet och låt maskinen blanda i ca 12-15 minuter. Degen kommer vara ganska lös. Ta ut degen ur bunken och forma den till en boll på bänken, lägg tillbaka i bunken. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa i kylen ca 8-10 timmar över natten. Sov gott!

fyllning

Rosta nötter och frön i ugnen eller stekpanna. Hacka dem ganska fint och låt svalna. Hyvla smöret och blanda med socker, salt och kanel. Kör gärna med vinge i köksmaskinen tills det blir fluffigt och mjukt. Blanda sist i mjölet. Spara en handfull nötter och frön till dekoration.

bullbak

Ta ut degen ur bunken på en mjölad bänkyta. Kavla ut den till en rektangel på ca 60 x 50 cm. Bre på fyllningen och strössla över nötter och frön, kom ihåg att spara lite för dekoration. Vik degen i ett treslag, ta ena kortsidan och vik in mot mitten, ta den andra kortsidan och vik hela vägen över. Kavla försiktigt ut den vikta degen något så att den blir ca 25 x 60 cm. Skär tunna strängar av deg, ca 1 cm breda. Jag brukar väga några bitar i början för att få en uppfattning om hur stora bullarna blir, runt 60 g burkar bli lagom stora bullar. Tvinna strängen och snurra ihop till en bulle, vik in änden undertill så att knuten inte går upp när bullen jäser. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa under handduk till ca dubbel storlek 1,5 - 2h.

Förbered sockerlagen. Koka upp socker, vatten och vaniljsocker i en kastrull. Nu hade jag bara vaniljsocker hemma men det går bra med vaniljstång eller vaniljpulver också såklart. Ställ undan.

När bullarna börjar bli färdigjästa, sätt på ugnen på ca 200 grader varmluft. Tjoffa in bullarna när de är färdigjästa och grädda ca 10 minuter, beroende på ugn. Ta ut bullarna och flytta över på ett galler. Pensla de varma bullarna med sockerlag, strö över hackade frön och nötter samt strössla över lite råsocker. Gör detta bulle för bulle så fastnar strösslet på bullarna bättre då sockerlagen forfarande är fuktig.

Bullarna äts bäst nybakade och lite varma såklart. Hos mig åker oftast största delen av bullarna in i frysen, vänta då tills de har svalnat något. När suget smyger sig på är det bara till att plocka fram X antal bullar och tina i ugnen på låg värme. Mums!

 
 
Kanelbullar web-3.jpg